Laboratuvarlarımız gıda analizleri kapsamında ulusal ve uluslararası standart ve metodları kendi sistemlerinde valide ederek, hizmet kapsamını oluşturmuştur.

Besin etiketi yönetmeliği  çerçevesinde enerji, karbonhidrat, protein, yağ, rutubet, kül, doymuş yağ, tuz, şeker, diyet lif, mineral ve vitamin analizlerince numuneye ait besin öğeleri belirlenebilmektedir.

Raf ömrü analizleri için alanında uzman teknik kadromuzca numune cinsi, saklama koşulları, içerik bilgisi, ambalajlaması dikkate alınarak müşterilerimizin onayı doğrultusunda raf ömrü plan tablosu oluşturabilmekteyiz.     

Rapid test yöntemleri ile inkübasyon süresi kısaltılarak analiz sonuçları tarafınıza daha hızlı olarak iletilmektedir.

Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, baharat ürünleri gibi tüm gıda sektörlerine aşağıdaki analiz birimleri ile hizmet verebilmekteyiz.

  • Fiziksel analizler,
  • Kimyasal analizler
  • Mikrobiyolojik analizler
  • Katkı kalıntı analizleri
  • Biyoteknoloji ve GDO analizleri

Fiziksel analizler;

Gıdalarda ve yemlerin, kimyasal içerik ve mikrobiyolojik
yükünün yanında fiziksel özellikleri de önem taşımaktadır. Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı açısından, yabancı madde olarak nitelendirilen taş, toprak, çivi, cam, kıl gibi maddeler hem mikrobiyal kontaminasyona, hem de çeşitli yaralanmalara ve ölümlere neden olabilir. Fiziksel Analiz Laboratuvarı’nda organoleptik muayene ile gıdaların raf ömrü çalışmalarına da yardımcı analizler yapılmaktadır. Gıdaların uğradığı en önemli fiziksel değişim içlerindeki nemi kaybetmeleridir. Nem kaybı sonucunda gıdaların ağırlığı, tadı, kokusu ve görünüşleri kötüleşir.
Fiziksel tehlikeleri üzerinde taşıyan ürünler ile ilgili şikayet, özel istek veya denetimler sonrası Fiziksel Analiz Laboratuvarı’na getirilen numuneler Türk
Gıda Kodeksi ve ürün standartlarında belirtilen fiziksel ve kimyasal özellikleri tespit etmek amacıyla sıvı gıda ve sıvı gıda katkı maddelerinde rutubet, yoğunluk, kırılma indisi, suda çözünen katı madde(brix), pH, balda elektriksel
iletkenlik, hububat ve bakliyatlarda bozuk dane, diğer çeşitlerden daneli, boy özelliğini belirlemede elek analizi ve hemen her üründe yabancı madde analizleri ve benzeri analizler yapılmaktadır. Ayrıca fiziksel analizlerin diğer bir amacı da, sunulan gıdaların Türk Gıda Kodeksi ve TSE Standartlarına uygunluğunu değerlendirmektir.

Fiziksel analiz türlerimiz,

• Organoleptik muayene (Renk, koku, tat, görünüm)
• Yabancı madde aranması
• Sınıf özellikleri (kategori belirleme vb.)
• Kalitatif analizler
• pH, briks, çözünür katı madde gibi temel analizlerdir.

Kimyasal Analiz

Genel kimya Laboratuvarımız, tüm fiziksel ve kimyasal analizlerin yürütüldüğü 4 ana laboratuvarlarımızdan biridir. Gıda ve yem ürünlerinin fiziksel ve kimysal içerikleri açısından;

  1. Etiketlendirilme çalışmaları
  2. Raf ömrü çalışmaları
  3. Tağşiş belirleme analizleri

Laboratuvarımızın bu bölümde gerçekleştirilmektedir. Teknolojik alt yapısı ve tecrübeli ekibi ile hızlı ve güvenilir sonuçlar üreten laboratuvar müşterilerine memnuniyeti yüksek hizmet vermektedir. Birçok analiz parametresinde akreditasyonunu tamamlamış olan genel kimya laboratuvarı kalitesinin geçerliliğini, ulusal ve uluslar arası düzeyde kuruluşların düzenlemiş olduğu tarafsız sınav düzenlemelerine (FAPAS, BIPEA vb.) katılarak düzenli olarak kanıtlamaktadır. Konusunda uzman kadrosu ile, analiz hizmetleri dışında firmaların sorunlarına, eğitim ve danışmanlık hizmeti vererek çözüm ortağı olmaktadır.

Mikrobiyolojik Analizler

Her gıda maddesi belli seviyede mikroorganizma içermektedir. Gıdalara bulaşan mikroorganizmalar kendi gelişimleri için gıdaları besin kaynağı olarak kullanır. Bu durum enzimatik değişimler, hoş olmayan tat ve aroma oluşumu sonucu gıdanın bozulmasına sebep olur. Gıdalara bulaşan mikroorganizmalar patojen nitelikte ise sağlık açısından risk teşkil etmektedirler. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı ise insanlarda sağlık riski yaratan ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmaları inceleyen bir birimdir.

Bilim ve teknolojinin getirdiği tüm yenilikleri yakından takip ederek, moleküler ve immunolojik yöntemlerle çalışan hızlı test cihazları sayesinde, 4–10 gün süren patojen tayinlerini 8–24 saat gibi çok daha kısa sürelerde sonuçlandırabilmekteyiz.

Mikrobiyoloji Laboratuvarımız TÜRKAK tarafından TS EN ISO 17025 standardına göre 16 parametrede akredite olmuştur. Mikrobiyoloji laboratuarımızda Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği’nde belirtilen tüm analizler yapılmaktadır.

Laboratuvarımız mikrobiyolojik analizlerin insan sağlığını direkt etkilemesinin bilinciyle analizlerde konusunda uzman personelle çalışmaktadır. Personelimiz bilimsel yayınları düzenli olarak takip etmekte ve kendini daha fazla geliştirmek adına mikrobiyoloji konusunda düzenlenen tüm eğitim, seminer ve konferanslara katılım sağlamaktadır.

Katkı Kalıntı Analizleri

Ülkemizde, tarım ve gıda sektörünün ihtiyacı olan ‘Laboratuvar ve Analiz Hizmetleri’ sektöründe faaliyet gösteren firmamızda gıda maddelerinde güvenlik konusundaki analizlerin büyük bir kısmını katkı ve kalıntı analizleri oluşturmaktadır. Firmamızda katkı ve kalıntı analizleri uluslararası geçerliliği olan metotlar kullanılarak yapılmaktadır. Gıdalardaki ve yemlerdeki kalıntı düzeyleri milyonda kısım (ppm), milyarda kısım (ppb) veya trilyonda kısım (ppt) dolayında bulunduğu için kalıntı analizleri zahmetli, bilgi birikimi ve deneyim isteyen analizlerdir.

Akredite edilmiş Katkı ve Kalıntı Laboratuvarımız yapılan iç kalite kontrol çalışmaları, ulusal ve uluslararası yeterlilik testlerine katılım, yurt dışı laboratuvarlar ile paralel çalışma ve sonucu belli numune kullanımı ile, metotlarının doğruluğunu, personelinin yetkinliğini ve alt yapı uygunluğunu düzenli olarak kanıtlanmaktadır. Bu bağlamda laboratuvar müşterilerine hızlı, kesin ve güvenilir sonuçlar vererek memnuniyeti yüksek hizmet vermektedir.

Biyoteknoloji ve GDO analizleri

Son yıllarda yetiştirilen transgenik bitkilerin oranı artmaktadır. Genetik modifiye bu bitkilerin içinde en fazla mısır, soya fasulyesi, kanola, pamuk, kolza ve patates bulunmaktadır. Bu tür gıdalar ile ilgili tartışmalar halen devam etmekte olup bazı ülkelerde yasal düzenlemeler bulunmakta ve bununla beraber tüketicilerin bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Biyoteknoloji ve GDO Laboratuvarımızda bu tür gıdaların ve yemlerin tespit edilmesi amacı ile 35 S, NOS, FMV, BAR ve PAT taraması ve bunu takiben tanımlama ve miktar analizleri yapılabilmektedir.

Biyoteknoloji ve GDO Laboratuvarımız, Türkiye’nin ilk GDO Tarama ve Ette Tür Tayini yetkisini almış Özel Gıda Kontrol Laboratuvarıdır.

Bir organizmadan başka bir organizmaya bir gen bölgesinin aktarılması veya mevcut genetik bilgiye müdahale edilmesi yoluyla yeni özellikler kazandırılmasını sağlayan modern biyoteknolojik yöntemlere gen teknolojisi; gen teknolojisi kullanılarak doğal süreçlerle edinilmesi mümkün olmayan yeni özellikler kazandırılmış organizmalara "Genetik Yapıları Değiştirilmiş Organizma (GDO)" adı verilmektedir.

Genetiği değiştirilmiş gıdaların üretimi hızla artmakta ve toplum tarafından kullanımları yaygınlaşmaktadır. GDO’ların insan sağlığı üzerine etkileri konusunda tartışmalar halen devam etmekte olup bazı ülkelerde yasal düzenlemeler bulunmakta ve bununla beraber tüketicilerin bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Genetiği değiştirilmiş bitkilerin içinde en fazla mısır, soya fasulyesi, kanola, pamuk, kolza ve patates bulunmaktadır. Biyoteknoloji ve GDO Laboratuvarımızda bu tür gıdaların ve yemlerin tespit edilmesi amacı ile 35S, NOS, FMV, BAR ve PAT taraması ve bunu takiben tanımlama ve miktar analizleri yapılabilmektedir. Laboratuvarımız, gıda, tohum ve yem matrikslerinde, tarama ve miktar analizlerinde ISO/IEC 17025’e göre akreditedir.